Restauracje

  • "U Fukiera" - czy warto?

    Magda Gessler – kreatorka smaku i stylu… tak brzmi czołówka do jednego z najbardziej popularnych polskich programów o gotowaniu. Magda Gessler odmienia oblicze niejednej restauracji, wprowadzając do ich wnętrza smak oraz estetyczny wystrój. Przejście Kuchennych Rewolucji to dla restauracji reklama sama w sobie. Magda Gessler występuje zawsze jak obrończyni dobrego smaku, a także kuchni tradycyjnej – smacznej jak u mamy. Jak jest jednak w jej własnych...
    więcej...

  • Z miłości do architektury i gotowania

    Justyna, Agnieszka i Wojciech to trójka przyjaciół architektów, którzy poznali się podczas studiów. Łączy ich zamiłowanie do piękna, wykonywany zawód, bliskie relacje oraz... wspólna restauracja. Wojciech i Justyna od wielu lat wspólnie projektują wnętrza najznakomitszych polskich restauracji i hoteli. Alle Gloria, Papu, Polka, Wenzl, Zielnik czy Biała Gęś znane w całej Polsce nie tylko z doskonałej kuchni i nazwiska Magdy Gessler, ale też z wyjątkowego, robiącego...
    więcej...

  • Jedzenie z McDonald's wiecznie żywe?

    Okazuje się, że jedzenie z McDonald's  nie psuje się z biegiem czasu i nie ulega rozkładowi. Takie wnioski wysnuć można z eksperymentów jakie zostały wykonane na jedzeniu z tej sieci. W roku 1999 Amerykanin Davi Whipple kupił w McDonald's hamburgera, ale nie zamierzał go wcale zjeść. Chciał jedynie przeprowadzić pewien eksperyment, a mianowicie miał zaprezentować jak rozkłada się jedzenie. Po miesiącu okazało się, że w wyglądzie hamburgera niewiele się...
    więcej...

  • Gwiazdka Michelin dla warszawskiej restauracji Senses

    Druga polska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin. Po Atelier Amaro do grona najlepszych restauracji świata dołączył warszawski lokal Senses, w którym szefem kuchni jest Andrea Camastra. To kolejne w tym roku wyróżnienie dla Senses. W styczniu restauracja trafiła na prestiżową listę największych odkryć gastronomicznych The Diners Club 50 Best Discovery Series. W czerwonym przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2016”, który ukazał się 9 marca...
    więcej...

  • Coraz więcej restauracji sprzedaje składniki dań na wynos

    Restauratorzy coraz częściej decydują się na to, by w sąsiedztwie jadalni otworzyć minisklep, gdzie można kupić zarówno gotowe dania na wynos, jak i składniki, z których zostały one przyrządzone. W ten sposób klienci mają gwarancję, że dostają świeże produkty najwyższej jakości, a dodatkowo szefowie kuchni podpowiadają im, jak je wykorzystać. Przyrestauracyjne sklepy od lat cieszą się dużą popularnością w Anglii. Restauracje połączone ze sklepami to...
    więcej...

  • Własna restauracja – biznes dla każdego?

    Kapitał, wyjątkowy pomysł, chęć do działania i zapał do pracy to czynniki, które nie zawsze wystarczają do tego, aby odnieść sukces w branży gastronomicznej i otworzyć restaurację, która będzie przynosić dochody. Wielu z nas o tym zapomina, wylewając morze łez po poniesionej porażce. Prowadzenie restauracji dużej części społeczeństwa kojarzy się z wyjątkowym, ekscytującym zajęciem. Nie dziwnie, w końcu taki obraz budują nam serialowe postacie, które...
    więcej...

  • Polacy coraz częściej jedzą posiłki w restauracjach. Rynek gastronomiczny rozrasta się

    Gotowanie jest dla Polaków coraz ważniejsze. Częściej jedzą poza domem, a dzięki temu rynek hotelarsko-gastronomiczny – tzw. HoReCa rozwija się. Za sprawą programów telewizyjnych i konkursów kulinarnych coraz więcej osób, także młodych, nie tylko interesuje się gotowaniem, lecz również wiąże z nim swoją zawodową przyszłość.  – Polacy lubią chodzić do restauracji i bardzo mocno wspierają ten biznes – mówi agencji informacyjnej Newseria...
    więcej...