Ciekawostki na temat kuchni azjatyckiej - jak rozpocząć orientalną przygodę kulinarną?
Kuchnia azjatycka jest jedną z najpopularniejszych kuchni na świecie. Nie dzieje się tak bez powodu. Cechuje ją bogactwo smaków i aromatów, a także wieloletnia tradycja. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że kuchnia azjatycka może być bardzo ciekawa. Dziś przedstawimy kilka interesujących informacji na jej temat.
Kuchnia azjatycka jest zdrowa
W krajach azjatyckich odsetek osób cierpiących na raka, otyłość czy inne choroby przewlekłe jest znikomy. Wynika to z faktu, że kuchnie azjatyckie są bogate w oleje roślinne, które są dodawane do prawie wszystkich potraw, a także ryb, owoców morza, warzyw i alg. W miejsce czerwonego, ciężkiego mięsa częściej wybierany jest drób, co nie pozostaje bez znaczenia. Odpowiednio przygotowane azjatyckie jedzenie może sprzyjać zdrowiu i dobremu samopoczuciu.
Elegancja w pigułce
W Azji szczególną uwagę przywiązuje się do prezentacji każdego dania. Ważny jest nie tylko smak i zapach potraw, ale także ich wygląd. Jemy przede wszystkim oczami. Zastawa stołowa jest dobierana tak, aby pasowała do serwowanego jedzenia, a także do pory roku.
Sposób, w jaki jemy
W krajach azjatyckich powszechne jest jedzenie na bardzo niskich stołach, bez krzeseł. Mężczyźni siedzą po turecku (ze skrzyżowanymi nogami), a kobiety klęczą (na piętach). Ale to nie wszystko. Pokarmy stałe je się pałeczkami, a czasem po prostu rękami. Widelce i noże są rzadko używane. Buliony pije się z misek. Dozwolone jest jednak używanie łyżki.
Przetwarzanie produktu nadaje mu bogactwo smaków.
Ważne jest, aby używać różnych przypraw, świeżych warzyw i mięsa wysokiej jakości, ale ważne jest również, aby odpowiednio podgrzać danie. W krajach azjatyckich istnieje ponad 30 różnych sposobów smażenia potraw i ponad 80 różnych sposobów krojenia składników. Ważne jest, aby wybrać odpowiednie kroki dla pożądanego rezultatu.
Brak monotonii
Odwiedzając kraje azjatyckie nie można narzekać na monotonię lokalnej kuchni. Nikt nigdy nie był w stanie zliczyć wszystkich dań kuchni azjatyckiej. Szacuje się, że jest ich około kilku tysięcy. Każde danie jest wyjątkowe pod względem smaku, prezentacji, składników i aromatu. Nie sposób spróbować wszystkiego, a jeszcze trudniej nudzić się w restauracjach.
Jak rozpocząć orientalną przygodę kulinarną?
Kuchnia azjatycka to nie tylko smaczne doznania. To także zdrowa, lekka dieta, która może poprawić stan zdrowia i odporność na choroby. Kontynent azjatycki jest zróżnicowany nie tylko pod względem kulturowym, ale także kulinarnym. Będziesz zaskoczony różnorodnością i bogactwem kuchni orientalnej. W większości krajów do przygotowania potraw używa się podobnych przypraw i składników.
Kulinarna podróż po Azji z Lidlem - sprawdź na https://tydzienazjatycki.pl/a/vzuq,kulinarna-podroz-po-azji-z-lidlem.
Ryż to podstawa
Ryż jest głównym składnikiem kuchni azjatyckiej, niezależnie od tego, czy pochodzi z Chin, Japonii czy Wietnamu. Znajdziemy różne rodzaje ryżu na całym kontynencie - ryż długoziarnisty jest najbardziej powszechny, ale mamy też ryż brązowy, okrągłoziarnisty do sushi, aromatyczny ryż z Tajlandii i ryż basmati, który jest uprawiany tylko w Indiach i Pakistanie. Makaron z ryżu jest również podawany do wielu potraw.
Co oprócz ryżu? Makaron!
Wiele azjatyckich potraw wykorzystuje makaron na bazie ryżu. Makaron ramen jest niezbędny do japońskiej zupy. Pad Thai wymaga grubych wstążek. Z kolei makaron chow mein jest specjalnym składnikiem chińskiego dania: smażonego makaronu z warzywami. Chiński makaron jest wszechstronny, ponieważ może być używany z wieloma różnymi potrawami. Są wykonane z nasion fasoli mung i są w stanie dobrze wchłaniać smaki. Wszystkie kuchnie azjatyckie wymagają tych i innych rodzajów makaronu.
Rodzaje mleka i grzybów w kuchni azjatyckiej
Ocet ryżowy czy mleko kokosowe w kuchni azjatyckiej, od renomowanych producentów, znajdziesz również na harmoniasmakow.pl. Mleko kokosowe często kojarzy się z wegańską kawą. Jednak w Azji jest to bardzo popularny składnik, szczególnie w takich daniach jak tajska zielona zupa curry. Znajdziemy w nim również grzyby, ale nie są to te, które znamy z polskich lasów. Wiele azjatyckich potraw zawiera grzyby shitake i mun.
Wiele sosów to wiele smaków
Kuchnia orientalna słynie z wyrazistych i ostrych smaków. Sosy są głównym czynnikiem decydującym o tych smakach. Istnieje wiele różnych rodzajów sosów. Jeśli zastanawiasz się, jaki produkt do kuchni azjatyckiej kupić w pierwszej kolejności, to bez wątpienia jest to sos sojowy. Można go podzielić na dwie kategorie: jasny i ciemny. Pierwszy jest łagodniejszy, podczas gdy drugi jest gęstszy i ma mocniejszy smak. Sos sojowy można znaleźć w wielu krajach Dalekiego Wschodu, w tym w Indiach. Jest to wszechstronny składnik, który powinien znaleźć się na pierwszej azjatyckiej liście zakupów. Słodki sos chili, który jest powszechny w Azji, pasuje do sajgonek z Wietnamu i tempury z Japonii. Sambal to ostry sos o słonym smaku. Jest również stosowany w wielu daniach mięsnych i rybnych. W temacie ryb warto wspomnieć o obecności sosu rybnego, który dodawany jest do dań kuchni tajskiej czy indonezyjskiej.
Zastosowanie sosów w Azji
Istnieje wiele sosów w kuchni orientalnej. Poznamy wiele różnych sosów, próbując nowych przepisów i smaków. Warto je kupić, nawet jeśli mogą być używane w różnych potrawach. Niektóre sosy są używane jako marynata lub podczas gotowania, podczas gdy inne, takie jak słodkie chili, mogą być podawane wraz z przygotowanymi potrawami.
Przyprawy - nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Stosowanie sosów dodaje niepowtarzalnego smaku kuchni orientalnej, ale smak i aromat to nie wszystko, co azjatyckie jedzenie ma do zaoferowania. Orientalne potrawy są bogate w witaminy, minerały i inne dobroczynne substancje, które mogą pozytywnie wpływać na zdrowie i samopoczucie. Przyprawy stosowane w kuchni azjatyckiej są odpowiedzialne za wiele korzyści zdrowotnych. Mogą być używane do gotowania, ale także do przygotowywania sosów. Curry, kurkuma, garam masala, kolendra i imbir, kminek i gałka muszkatołowa to jedne z najpopularniejszych przypraw stosowanych w Azji. Niektóre przyprawy są używane częściej niż inne, ale przynajmniej jedna z nich znajduje się w każdej potrawie. Każda z nich ma pozytywny wpływ na różne obszary - krążenie, serce i nerki, ciśnienie krwi i odporność.
Kuchnia orientalna jest bogata w smaki, aromaty i korzyści zdrowotne. Warto poznać jej liczne odmiany. Warto zaopatrzyć się w niektóre składniki, przyprawy i dodatki, które wykorzystywane są w daniach z innych krajów.
Komentarze (0)